Meteen naar de inhoud

Campagne tijdig testen en behandelen van hiv

Naar schatting zijn er in ons land zo’n 1.900 mensen die nog niet weten dat ze hiv hebben, tweederde bij mannen. Een op de drie heeft al een vergevorderde hiv-infectie op moment van diagnose en een beschadigd afweersysteem. Door een té late hiv-diagnose overlijden in ons land nog steeds mensen aan aids, ongeveer 20 per jaar. Op tijd testen en de hiv-behandeling starten is essentieel. Daarom start de campagne Hebikhiv

Deze campagne is gericht op mannen die risico lopen op hiv vanwege onveilige seks met mannen. Ze worden via social media opgeroepen een check uit te voeren op de website Hebikhiv? Daar staat alle informatie over de symptomen van een hiv-infectie en verwijzingen naar testmogelijkheden. Blijkt uit de online-check dat ze symptomen hebben van een acute infectie, dan krijgen ze een verwijsbrief. Hiermee kunnen ze bij alle GGD’en in het land terecht en worden ze met voorrang getest, gratis. De campagne is een samenwerking van Soa Aids Nederland, GGD’en en de Hiv Vereniging.

Effectief
De Hebikhiv? campagne was eerder alleen in Amsterdam. Tussen augustus 2015 en september 2019 werden 461 mannen via Hebikhiv getest. Van hen bleken 34 hiv-positief; 30 van hen hadden een acute nieuwe hiv-infectie. Deze resultaten hebben ertoe geleid om de campagne nu landelijk in te zetten.

Daling nieuw hiv-diagnoses
Het goede nieuws is dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland is gedaald van 750 in 2017 naar 664 in 2018. Dit blijkt uit de gepubliceerde cijfers van Stichting Hiv Monitoring. De uitdaging zit in nog betere preventie, het sneller vinden van nieuwe hiv-infecties en het vinden van die mensen die al langer een hiv-infectie hebben maar het zelf niet weten. Met als doel om het eerste land ter wereld te worden met geen enkele nieuwe hiv-infectie.

Nederland koploper
Er zijn naar schatting 23.300 mensen met hiv in Nederland, volgens de Stichting Hiv Monitoring Daarvan weet 92% dat ze het hiv-virus hebben en van hen is 93% gestart met een hiv-behandeling. Van de mensen die medicijnen nemen is bij 96% het hiv-virus succesvol onderdrukt. Dat zorgt niet alleen voor een goede levensverwachting, maar ook dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen overdragen. Hiermee loopt Nederland voorop in het behalen van de door UNAIDS geformuleerde doelen voor het einde van aids in 2030. De doelen voor 2020 haalde Nederland al in 2017 binnen.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens