
Door de pandemie heeft het appen en beeldbellen met zorgverleners een enorme vlucht genomen. Zo konden veel afspraken toch doorgaan, ondanks dat patiënten niet naar het ziekenhuis of huisartsenpraktijk konden. Maar beeldbellen of appen is er niet alleen voor situaties waarin een fysieke afspraak niet mogelijk is. De campagne ‘Thuis kan het ook’ wil juist de voordelen van digitaal contact benadrukken en laten zien dat contact op deze manier net zo persoonlijk en vertrouwd kan zijn als een bezoek aan het ziekenhuis of huisartsenpraktijk.
De NVZ en de Vliegwielcoalitie lanceren de update van de publiekscampagne Thuis kan het ook. De campagne is een vervolg op de publiekscampagne van 2020 die zich alleen op telebegeleiding richtte. Deze keer gaat het erom patiënten ook bewust te maken van de mogelijkheden van beeldbellen en appen met hun zorgverlener. Deze vormen van digitaal contact zijn in veel gevallen een goed, en soms zelfs beter, alternatief voor een fysieke afspraak. Zo kan de patiënt vanuit zijn eigen vertrouwde omgeving, via een beveiligde app of online omgeving, laagdrempelig contact hebben met de zorgverlener.
Natuurlijk is digitaal contact niet altijd mogelijk én is het ook niet voor iedereen een optie. Daarom roept de campagne patiënten op om met hun eigen zorgverlener het gesprek aan te gaan over de (on)mogelijkheden van beeldbellen en appen in hun specifieke situatie.
Gebruik de materialen uit de toolkit
Voor de campagne is een de communicatietoolkit ontwikkeld, specifiek voor zorgverleners. Op Thuiskanhetook.nl staan kant-en-klare social media posts, teksten voor nieuwsbrieven en websites, banners, afbeeldingen voor narrowcasting, flyers, posters en animaties. De campagne, die de eerste maanden van 2022 doorloopt, kan zorgprofessionals ondersteunen om aan patiënten uit te leggen hoe beeldbellen en appen werkt en waarom dit kwalitatief een goed alternatief is voor een afspraak op de poli of huisartsenpraktijk. Bekijk de toolkit.
Onder redactie van: Gerda van Beek