Meteen naar de inhoud

Bumetanide bijna niet meer leverbaar

Bumetanide, een krachtig plastablet, is van levensbelang voor mensen met hartfalen. Deze plaspil voert overtollig vocht snel af uit het lichaam en verbetert de pompkracht van het hart. Momenteel gebruiken 70.000 mensen met hartfalen het medicijn bumetanide. Echter: het medicijn is bijna niet meer te verkrijgen in Nederland.

Het actualiteitenprogramma Een Vandaag heeft in haar uitzending aandacht geschonken aan dit probleem. Daarin komt onder andere apotheker Evelyn Schuil-Vlassak aan het woord. Zij vertelt dat haar voorraad aan bumetanide zo goed als op is. “Ik moet nu al nee verkopen. En zo is het bij veel van mijn collega’s ook. De grootleverancier zegt niets meer te hebben.”

Niet eenvoudig te vervangen
Het is een belangrijk medicijn, geeft ze aan. “Een ander plastablet kan je niet zomaar aan mensen met hartfalen meegeven”, vertelt ze. “Ze moeten dan eerst weer naar de huisarts of cardioloog. Met behulp van bloedtests moet worden gekeken of het nieuwe medicijn doet wat het moet doen. Het gaat hier om een hele kwetsbare groep patiënten. Als zij niet goed zijn ingesteld met deze medicatie kunnen ze worden opgenomen in het ziekenhuis.”

Achteraan de rij
Apotheker Schuil wijst op de ontzettend lage prijzen, waardoor producten niet leverbaar zijn. “We sluiten achteraan de rij om het product weer te kunnen krijgen. Dat leidt tot problemen voor patiënten”, merkt ze op. “Het is heel frustrerend om het niet te kunnen leveren.”

Cruciaal om te functioneren
Hartfalen-patiënte Anke van den Bos is 54 jaar en lijdt aan hartfalen. Zij vertelt in de uitzending hoe belangrijk bumetanide voor haar is om goed te kunnen functioneren. Het dreigend tekort aan dit geneesmiddel is voor haar heel angstig. “Ik ben er wel bang voor wat er gebeurt als ik het medicijn niet meer krijg. Blijft het dan wel goed gaan met mijn hart? Zonder het medicijn kan ik niet leven.”

Triage Game biedt inzicht in triageproces

Om inzicht te krijgen in de denk- en beslis route van triagisten is een triagegame ontwikkeld. Huisartsen worden nadrukkelijk uitgenodigd om zo zelf het triageproces te ervaren.

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens