Meteen naar de inhoud

Brandbrief NZa over toegang tot hulpmiddelen

Een goede voorziening van hulpmiddelen laat het nogal eens afweten. De NZa krijgt signalen dat verzekerden niet altijd het juiste hulpmiddel krijgen dat echt helpt. Ook zijn in acute situaties hulpmiddelen soms niet tijdig aanwezig. Daardoor kunnen soms mensen niet van het ziekenhuis naar huis, omdat de benodigde hulpmiddelen nog niet beschikbaar zijn. De NZa heeft daarover Zorgverzekeraars Nederland en de zorgverzekeraars op de vingers getikt.

In een brandbrief schijft de NZa: ‘Wij verwachten van zorgverzekeraars dat zij in de gaten houden wat er misgaat en dat knelpunten worden opgelost, zodat verzekerden hulpmiddelen krijgen waar ze echt wat aan hebben.’ De NZa stelt dat als bij elkaar horende hulp- en geneesmiddelen qua formaat, leveringsomvang en leveringswijze niet op elkaar aansluiten, dat tot ongemak en tijdverlies leidt. ‘Dit speelt bij diverse veelvoorkomende aandoeningen, zoals diabetes. Het is in het belang van chronische gebruikers en hun naasten, dat hier meer lijn in komt’, zo staat er in de brief.

Vertrouwde apotheek buiten spel
‘Elke verzekerde die een hulpmiddel nodig heeft, zou op tijd en zonder gedoe een passend hulpmiddel moeten krijgen’, zo redeneert de NZa en daar zal iedereen het mee eens zijn. Waarna ze zelf de oorzaak aangeeft, namelijk als een lokale apotheek niet meer mag leveren: ‘Wijzigingen in het beleid van verzekeraars kunnen patiënten in verwarring brengen, bijvoorbeeld wanneer de voor hen vertrouwde apotheek niet langer een hulpmiddel mag leveren….  Aandacht voor kostenbeheersing gaat nu ten koste van het belang van de verzekerde.’

Nader gesprek
De NZa besluit met: “Wij verwachten van zorgverzekeraars dat zij in de gaten houden wat er misgaat en dat knelpunten worden opgelost, zodat verzekerden hulpmiddelen krijgen waar ze echt wat aan hebben. In de komende periode gaan we in gesprek met zorgverzekeraars en brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland over deze brief en bespreken we hoe zij deze oproep oppakken.’

Onder redactie van: Gerda van Beek

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens