Meteen naar de inhoud

Bloedplasma als preventief middel tegen corona

De behandeling van corona met bloedplasma kan starten. Dit medicijn is nu klaar om ingezet te worden. Het zal in eerste instantie worden toegepast om besmetting en ziekte bij mensen met een verzwakt immuunsysteem te voorkomen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kankerpatiënten en mensen die net een transplantatie hebben ondergaan. Voor een brede inzet is er dringend behoefte aan bloeddonaties van mensen die hersteld zijn van corona.

Naast preventieve inzet van bloedplasma komt er op advies van de werkgroep van Sanquin en medisch specialisten een onderzoek naar de effectiviteit van de antistoffen bij ouderen in verpleeghuizen. De werkgroep adviseert dit te toetsen in verpleeghuizen waar de Covid-19-infectiedruk hoog is. Minister De Jonge stelt hiervoor financiering beschikbaar, maar ook een voorraad van het medicijn. De eerste resultaten van dit onderzoek worden verwacht in de zomer 2021.

Toezicht van arts

Sanquin Bloedbank en plasmaproducent Sanquin Plasma Products (SPP) hebben de afgelopen maanden uit gedoneerd bloed 4.000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. Deze worden dus ingezet bij groepen mensen die extra vatbaar zijn voor besmetting met het coronavirus. De werkgroep adviseert dat altijd te doen onder toezicht van een behandelend arts.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge stelde eerder dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor het inzamelen van plasma en het ontwikkelen van een plasmaproduct met antistoffen tegen Covid-19. Sindsdien hebben duizenden mensen die hersteld waren van corona plasma gedoneerd. De antistoffen uit dat bloed zijn door SPP omgezet in dit nieuwe middel.

Genezen van corona? Wordt donor

De voorraad is echter beperkt. Sanquin heeft momenteel ruim 4.000 doses van het bloedplasma beschikbaar. De verwachting is dat een patiënt elke maand behandeld moet worden. Sanquin en SPP zetten de productie voort en waarschijnlijk komen er januari nog 4.000 doses beschikbaar. Het blijft daarom belangrijk dat mensen bloed doneren; juist mensen die recent hersteld zijn van een corona-besmetting.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Webinar over jaarverantwoording 2022

Veel zorgverleners moeten in 2023 voor het eerst een jaarverantwoording indienen die voldoet aan de eisen van de Wmg. Een webinar van NZa en AAG op 16 februari 2023 belicht voor zorgverleners de belangrijkste facetten.

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De termen ‘apenpokken’ en ‘monkeypox’ vervangt de WHO door mpox. Deze virusziekte is niet meer A-meldingsplichtig en valt tegenwoordig in groep B1-meldingsplichtig.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens