Meteen naar de inhoud

Biosimilar insulines in de eerste lijn

In de eerste lijn zijn zorgprofessionals weinig vertrouwd met biosimilars. Zo blijkt dat bij nieuwe patiënten artsen vaker de langwerkende insulines voorschrijven dan het goedkopere voorkeursmiddel NPH-insuline. Recent is een toolbox uitgebracht voor doelmatig gebruik van biosimilar insulines.

De NHG-Standaard Diabetes Mellitus type 2 (2018) geeft een stappenplan voor de inzet van insulines bij patiënten met diabetes mellitus type 2. Voorschrijfcijfers laten echter zien dat veel patiënten onnodig een insuline buiten het stappenplan gebruiken. Er is nog steeds terughoudendheid om biosimilar insulines voor te schrijven.

Toolbox

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft de toolbox ontwikkeld met materialen voor eerstelijnszorgverleners voor doelmatig gebruik van (biosimilar) insulines. Deze bevat materialen op 3 verschillende gebieden:
kennis en scholing
FTO-materiaal
materiaal voor (het gesprek met) de patiënt

Patiëntenfolder

De patiëntenfolder geeft duidelijke informatie over het bestaan van referentiegeneesmiddel en biosimilar en gaat praktisch in op de omzetting van of naar een biosimilar insuline. De praatkaarten bieden zorgverleners houvast in het gesprek met de patiënt over de omzetting van insulines. Een kaart geeft overzicht van de beschikbare producten per soort insuline, specifieke gebruiksadviezen en gegevens over het werkingsprofiel. In de voorbeeldbrief voor apothekers wordt in eenvoudige taal uitgelegd waarom de patiënt een insuline met een andere naam heeft meegekregen. Daarnaast geeft de infographic Voorkeursbeleid insulines een duidelijk beeld van het proces van marktwerking – en daarmee kostenbesparing – door de introductie van biosimilar insulines.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Bekijk de materialen van de toolbox op de projectpagina Doelmatig insulinegebruik eerste lijn. Zie ook de informatie hierover op de site van Biosimulars Nederland

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Webinar over jaarverantwoording 2022

Veel zorgverleners moeten in 2023 voor het eerst een jaarverantwoording indienen die voldoet aan de eisen van de Wmg. Een webinar van NZa en AAG op 16 februari 2023 belicht voor zorgverleners de belangrijkste facetten.

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De termen ‘apenpokken’ en ‘monkeypox’ vervangt de WHO door mpox. Deze virusziekte is niet meer A-meldingsplichtig en valt tegenwoordig in groep B1-meldingsplichtig.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens