Ga naar de inhoud

Bijsluiter met alle informatie in één oogopslag

Volgens het CBG lezen veel mensen de huidige bijsluiter niet aandachtig, begrijpen deze niet, of kunnen de tekst in sommige gevallen helemaal niet lezen. Daarom wil het CBG komen tot een ‘bijsluiter nieuwe stijl’. Een extra hulpmiddel om belangrijke informatie over medicatie over te brengen, naast de bestaande voorlichting van artsen en apothekers. Overigens is de nieuwe bijsluiter geen vervanging van de traditionele bijsluiter, maar een aanvulling.

Icoontjes
Denk bij visualisatie bijvoorbeeld aan icoontjes van een bord en bestek, een glas water en een klokje die duidelijk maken hoe en wanneer een medicijn moet worden ingenomen. Een rood blok met een kruis en een glas wijn erin betekent dat alcohol bij bepaalde medicatie uit den boze is. Een vrouw met bolle buik met een waarschuwingsteken geeft aan dat zwangeren moeten overleggen met hun arts over dit medicijn.

Een bijsluiter waarop de belangrijkste informatie over medicijnen in één oogopslag te zien is. Met gebruik van icoontjes die direct inzichtelijke maken waar het om gaat. Vanuit dat idee start het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) met een proef. Het idee is de lange lappen tekst, veelal in kleine lettertjes, te vertalen in overzichtelijke tekstblokken en tekeningen met de belangrijkste informatie. Dit als aanvulling op de bestaande bijsluiter.

Positief effect van het geneesmiddel
Andere informatie wordt ondergebracht in korte tekstblokken met kopjes als “Waarvoor is dit medicijn?”, “Belangrijkste waarschuwingen, let op!” en “Welke bijwerkingen kunt u krijgen?”. Nieuw is het kader “Wat doet dit medicijn voor u?” In dat laatste onderdeel staan de gunstige effecten van het geneesmiddel. Deze informatie ontbreekt in de traditionele bijsluiter. Ander groot verschil is dat erg zeldzame bijwerkingen niet worden genoemd. Die kunnen patiënten terugvinden in de traditionele bijsluiter.

Verdere uitwerking
Er ligt al een prototype van de nieuwe bijsluiter die in samenwerking met apothekers en huisartsen wordt deze verder uitgewerkt. Daarbij wordt ook bekeken naast een papieren versie ook een mobiele webversie en/of een app zinvol is. Het CBG werkt samen met de stichting Kijksluiter, die animatievideo’s ontwikkeld over medicijngebruik.

Vervanging van informatie van apotheken?
Uiteraard geven veel apotheken al een eigen informatie mee aan patiënten, ter aanvulling op de bijsluiter van de fabrikant. Daarbij gaat het over het algemeen alleen om tekst, en ontbreken de icoontjes en indeling in specifieke tekstblokken.

Bron: NOS

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Foto (kleur) injectienaald in arm

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’

In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens