Meteen naar de inhoud

Betrek meer ouderen bij medicijnonderzoek

FarmaMagazineDeze week promoveerde arts/klinisch farmacoloog Erna Beers van het UMC Utrecht. “Het lage percentage ouderen in onderzoeken van geneesmiddelen voor ziekten die voorkomen bij jongere én oudere volwassenen is een probleem,” betoogde ze. Wat zijn de feiten?

Medicijnonderzoeken leveren niet altijd de juiste kennis op die nodig is bij de behandeling van oudere patiënten. In haar promotieonderzoek analyseert Beers onder meer 114 klinische onderzoeken voor de registratie van 12 geneesmiddelen. Zeven van de 12 geneesmiddelen zijn bedoeld voor ziekten die specifiek voorkomen op oudere leeftijd. Maar bij de andere 5 geneesmiddelen zijn ouderen ondervertegenwoordigd.

In de onderzoeken van die 5 geneesmiddelen is het percentage ouderen maar 9%. Slechts 1% van de deelnemers is minimaal 75 jaar. In onderzoeken naar geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes type 2 is bijvoorbeeld 20% van de deelnemers ouder dan 65 jaar en 2% is 75+. Beers: “Terwijl in ontwikkelde landen de meerderheid van de diabetespatiënten ouder is dan 65 jaar en 15 procent ouder is dan 80 jaar.”

Beers doet twee aanbevelingen. Zij pleit voor een nog betere vertegenwoordiging van ouderen in medicijnonderzoeken voordat een geneesmiddel wordt toegelaten tot de markt. Daarnaast zijn na toelating tot de markt onderzoeken nodig waarin ‘echte’ patiënten worden gevolgd die de geneesmiddelen gebruiken, zodat zo snel mogelijk aanvullende kennis beschikbaar komt.

Beers voerde haar onderzoek uit aan het Expertisecentrum Farmacotherapie bij Ouderen, geïntegreerd in de afdeling Geriatrie van het UMC Utrecht, in samenwerking met de afdeling Klinische Farmacie van hetzelfde ziekenhuis en het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences van de Universiteit Utrecht.

Tekst: Kees Kommer

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens