
Kindermishandeling. Huiselijk geweld. Het komt helaas voor. Van alle zorgprofessionals wordt verwacht dat ze attent zijn op signalen die daarop kunnen duiden en dat zorgverleners dan ook weten hoe te handelen. Dat geldt dus ook voor apothekers. Daarom heeft de KNMP een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld vastgesteld. Zo weten apothekers waar ze alert op moeten zijn en welke stappen van hen worden verwacht bij signalen en meldingen omtrent huiselijk geweld of kindermishandeling.
De ‘signaleringstool Kindermishandeling en huiselijk geweld’ is een aanvulling op vorig jaar uitgekomen meldcode en de e-learning. ‘Kindermishandeling en huiselijk geweld: werken met meldcode en codewoord’. De nieuw ontwikkelde signaleringstool geeft een overzicht van mogelijke signalen die kunnen duiden op kindermishandeling of huiselijk geweld. Deze lijst is overigens een hulpmiddel voor apothekers om een vermoeden te onderbouwen en is niet bedoeld om kindermishandeling of huiselijk geweld te bewijzen. De vermoedens kunnen uiteraard ook een andere oorzaak hebben.
Mogelijke signalen
Echter: hoe meer signalen de patiënt uitzendt, hoe groter de kans is dat de patiënt te maken heeft met kindermishandeling of huiselijk geweld. Alleen: zo eenvoudig ligt het ook niet altijd. Houd tegelijk in ogenschouw dat er slachtoffers van kindermishandeling of huiselijk geweld, aan wie niets valt af te lezen of te merken. Met hulp van de recent uitgebrachte tool weet de apotheker in ieder geval waar hij op moet letten en hoe hij effectief kan reageren op signalen en meldingen. Het observeren, in kaart brengen en documenteren van signalen is de eerste stap. Gevolgd door een gesprek met betrokkenen, zoals de patiënt, ouders op opvoeders. Nog twijfels of overtuigd van misstanden? Dan volgt na deze stappen de feitelijke meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld.