Meteen naar de inhoud

Apothekers in België mogen vaccineren tegen griep

​Apothekers in België mogen in de apotheek mensen vaccineren tegen de griep. Het parlement heeft de ontwerpwijziging van de regelgeving begin oktober goedgekeurd. De verenigingen van apothekers zijn blij met dit resultaat, dat is bereikt na een lang overlegproces.

In 2022 is er al een wet aangenomen dat Belgische apothekers die de vereiste opleiding hebben gevolgd toelaat om COVID-19-vaccins toe te dienen in de apotheek. Daarmee hebben de apothekers al bewezen effectief te zijn als aanvullend vaccinatiekanaal. Ze bereiken veelal een publiek dat anders niet gevaccineerd zou zijn. Het aantal corona-vaccinaties dat in apotheken werd toegediend, was zelfs aanzienlijk hoger dan aanvankelijk geschat. 

Verhogen vaccinatiegraad
In Frankrijk en Duitsland kan vaccinatie al langer bij een apotheek. Om de vaccinatiegraad bij risicogroepen te verhogen, mogen de Belgische apothekers nu ook vaccineren tegen griepApothekers die dat willen, kunnen tot eind december 2023 griepvaccinaties aanbieden in hun apotheek. Eventueel gecombineerd met een booster van het coronavaccin. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) gaven de aanbeveling om die boostercampagne te combineren met de wintergriepprik. Alle Belgische apothekers hebben via hun beroepsverenigingen informatie ontvangen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.

Zie het volledige persbericht op de site van de Algemene Pharmaceutische Bond.

Portret (kleur) Yvette van Brouwershaven

‘Als twaalfjarige ondervond ik hoe belangrijk goede voorlichting is’

Beherend apotheker Yvette van Brouwershaven uit Zwolle is niet geheel toevallig kaderapotheker diabetes en lid van de Special Interest Group Diabetes van de KNMP. Ze vindt het belangrijk dat mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes goed over hun ziekte en medicatie geïnformeerd worden.

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens