Meteen naar de inhoud

Inzet apothekers-farmacotherapeut in huisartsenparktijk

Leidt een apothekers-farmacotherapeut in huisartsenpraktijken tot beter medicatiegebruik en minder medicijngerelateerde problemen? Deze vraag stond centraal bij Utrechts onderzoekers. De eerste resultaten lijkten gunstig: het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van medicijngebruik is lager en patiënten ervaren minder  bijwerkingen. Dus: doen? Nou, zo eenvoudig is dat nog niet.

In hoeverre is er winst te behalen door verbetering van de farmacotherapie in de huisartsenpraktijk? Om die vraag draaide de POINT-studie. Het onderzoek voorzag in het aanstellen van een apotheker-farmacotherapeut (AFT) in huisartsenpraktijken. Die situatie werd vergeleken met de situatie in huisartspraktijken die al nauw samenwerken met apotheken, en met praktijken die dit niet doen. Tien AFT’s gingen 15 maanden in een huisartsenpraktijk aan de slag. Tegelijkertijd volgden ze een opleiding van het Julius Centrum, omdat het werk van een apotheker-farmacotherapeut wezenlijk anders is dan dat van een apotheker achter de balie of van een apotheker-onderzoeker.

Taken
Wat doet een AFT zoal? Hij neemt in ieder geval de huisarts veel werk uit handen. Hij neemt onder andere dossiers door, gaat met patiënten in gesprek over hun medicatiegebruik, biedt begeleiding bij het afbouwen van medicijnen, controleert of door de door een ziekenhuis voorgeschreven medicatie niet botst met die van de huisarts, kijkt naar het effect van geneesmiddelen op bijwerkingen en is een vraagbaak voor collega’s in de praktijk.

Positieve resultaten
De proef wordt door twee promovendi onderzocht: een apotheker en een huisarts in opleiding. Eind 2019 zijn alle resultaten beschikbaar. De tot dusver beschikbare resultaten laten zien dat in huisartspraktijken met AFT’s het risico op medicijnschade afneemt. Het aantal ziekenhuisopnames door medicijnen ligt er lager, patiënten hebben minder last van bijwerkingen en huisartsen ervaren de zorg als veiliger dan in de andere praktijken.

Financieringsproblematiek
Naar schatting is een praktijk met zo’n 7.000 à 8.000 patiënten een goede grootte voor één AFT. Vijf van de tien AFT’s die hebben meegedaan aan het experiment werken nog altijd in de huisartspraktijk, ondanks het feit dat het (nog?) geen officiële functie is en er dus ook geen reguliere bekostiging voor is. 

Meer lezen
Lees meer over de functie en inzet van apothekers-farmacotherapeut in het artikel van Veronique Huijbregts in Mediator, een uitgave van ZonMw: ‘Beter medicijngebruik dankzij nieuwe zorgverlener’

Bron: ZonMw

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens