Carolien de Bruijn (1962) Apotheker/inspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Studie Farmacie in Groningen, registratie tot apotheker (1988)
Hoe is je carrière na de studie verlopen?
“Ik voelde mij aangetrokken tot de farmaceutische industrie. Mijn stagebegeleider adviseerde echter om eerst de openbare apotheek te doorgronden. Dit advies heb ik ter harte genomen. Achteraf gezien was dit een goede keuze. Maar ik kreeg het wel ‘benauwd’ in deze werkomgeving. Ik wilde naar buiten. Na een jaar ging ik als productieapotheker aan de slag. Daarna deed ik een project voor de Verenigde Naties in Thailand. We hielpen kleine familiebedrijven hun productie op gang te krijgen voor export naar Europa.”
En daarna kwam de Inspectie om de hoek kijken?
“Ja, nadat het project afgelopen was, heb ik gesolliciteerd als inspecteur bij de Inspectie. De functie omvat van alles; kennis van de farmacie, bestuurlijke en politieke ‘know how’. Ik werk er nu 18 jaar. Dat had ik nooit van mezelf gedacht. Normaal blijf ik niet lang op dezelfde plek.”
Wat trekt je aan in je baan?
“De Inspectie, de maatschappij en de wetgeving, het verandert door de jaren heen. Gevolg is, dat intern de dynamiek verandert, alsook de afstemming met andere partijen. Je rol wisselt telkens. Dat vind ik leuk. Bovendien kun je het verschil maken. Als inspecteur overzie je het terrein. Mijn werkveld is eigenlijk heel Nederland geworden. Maar let wel, je moet integer én objectief werken.”
Wat zijn je taken?
“Ik ben apotheker in een multidisciplinaire organisatie. Het veld is breder dan alleen de farmacie. Veel tijd gaat zitten in het onderzoeken van meldingen en rapporten die daaruit voortvloeien. Daarnaast ben ik projectleider Medicatieoverdracht. Verder heb ik overleg met wetenschappelijke verenigingen. En werk ik nieuwe collega’s in.”
Wat mis je in je werk?
“Waar je ook werkt, overal kun je je baan leuk maken. Nee, eigenlijk mis ik niets in mijn werk. Ik ben tevreden.”
Hoe ziet het carrièreperspectief eruit binnen IGZ?
“We zijn een platte organisatie. Stappen omhoog zijn er niet veel. Maar wel kun je, met behoud van salaris, jezelf horizontaal verbreden. Een collega van mij is hoogleraar geworden. Meer onderzoek doen en promoveren is ook een mogelijkheid. Of wat dacht je van de overstap naar consultancy?”
Wat zijn de gemiddelde salarissen?
“We hebben een goed salaris. Maar wat is dat? Het gaat ook om sociale voorwaarden. Wij kunnen nu dit gesprek voeren. Bij een medisch specialist gaat het van zijn salaris af.”
Hebben veel studiegenoten van destijds deze kant gekozen?
“Nee, de meesten zijn in de openbare farmacie terecht gekomen.”
Heb je een advies voor studenten die jouw richting in willen gaan?
“Kijk eerst eens rond hoe de gezondheidszorg in elkaar zit. En doe mensenkennis op, dat is heel belangrijk.”
Dit is een artikel uit FarmaMagazine nr. 2 2012