Meteen naar de inhoud

Apotheker bij een zorgverzekeraar

Bea van der Veen (1969) Apotheker bij Achmea, Divisie Zorg & Gezondheid

Studie Farmacie in Groningen, afgestudeerd als apotheker (1995)

Hoe is je carrière na de studie verlopen?
“Na een aantal jaren als beherend apotheker gewerkt te hebben, kwam ik terecht bij de Proeftuin Farmacie in Groningen, een samenwerkingverband tussen de zorgverzekeraar, ziekenhuizen, huisartsen-, apothekers- en patiëntorganisaties. Doel was om kwalitatief goede en doelmatige farmacotherapie in de provincie Groningen te bevorderen. Na zes jaar stapte ik over naar de KNMP en werkte ik voor het departement Drenthe-Hanzeland. Drie jaar geleden ben ik bij Achmea in dienst getreden.”

Waarom heb je deze verschillende stappen gemaakt?
“Het is een proces dat ontstaat na je studie. Bijna ‘automatisch’ stroomde ik de openbare apotheek in. Mijn draai heb ik er niet gevonden. Wat is miste, wist ik toen nog niet. Bij de Proeftuin Farmacie merkte ik het leuk te vinden beleid te maken. Ook bij de KNMP kon ik hier verder mee. In die tijd paste deze organisatie zijn beleid aan. Het idee was om alle departementen op te heffen. Echter, toen er bij Achmea een functie vrij kwam, dacht ik: ‘Dat is dé plek!’”

Leg dat eens nader uit.
“Het is een functie waarin je, samen met anderen, nadenkt over hoe de farmacie betaalbaar te houden met verbetering van kwaliteit. Een interessant vraagstuk waar ik op macroniveau mee aan de slag kan.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Enerzijds ben ik vakinhoudelijk met farmacie bezig. Bij Achmea zijn twee apothekers. Gaat het over bijvoorbeeld substitutie van geneesmiddelen, dan schakelt men ons in. Anderzijds – het grootste deel van de dag – werk ik mee aan het beleid. Hoe gaan we de farmacie inkopen? Wat is de rol van de apotheker?”

Wat spreekt je het meeste aan in je werk?

“Het is leuk om te werken met mensen die een verschillende achtergrond hebben. Problemen benaderen vanuit verschillend oogpunt. Het is veelzijdig werk.”

Mis je iets in je werk?

“Nee, helemaal niet. Ik zit op mijn plek.”

Is er carrièreperspectief binnen Achmea?
“Ja. Maar dan moet je de farmacie los laten.”

Wat zijn de gemiddelde salarissen?

“We hebben een goed salaris. Ik ben tevreden.”

Hebben veel studiegenoten van destijds deze kant gekozen?
“Nee. Na de studie gaan velen de openbare farmacie of de industrie in. Of ze kiezen voor het onderzoek. Over andere mogelijkheden wordt tijdens de opleiding – zo heb ik ervaren – weinig gesproken.”

Heb je een advies voor studenten die jouw richting op willen?
“Het is belangrijk eerst ervaring op te doen in de openbare farmacie. Achtergrondkennis is noodzakelijk, overigens van heel de gezondheidszorg. En je moet macro kunnen denken. Soms ben je genoodzaakt achter besluiten te staan die voor de individuele apotheker niet leuk zijn, maar wel uiteindelijk voor de totale gezondheidszorg.”

Dit is een interview uit FarmaMagazine nr. 3 2012

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens