Meteen naar de inhoud

Huisbezoek apotheker na ontslag uit ziekenhuis vermindert fouten in medicatiegebruik

Een huisbezoek van de apotheker bij ouderen met polyfarmacie na hun ontslag uit het ziekenhuis vermindert medicatieproblemen. Daarnaast zijn patiënten tevreden over het bezoek vanuit de apotheek. Dat blijkt uit een onderzoek bij Apotheek Stede Broec en Apotheek Kersenboogerd in West-Friesland.

De apotheken legden huisbezoeken af bij 65-plussers die bij ziekenhuisontslag vijf of meer geneesmiddelen gebruikten. Tijdens de huisbezoeken werden bij 24 van de 31 patiënten minstens één en vaak meerdere problemen gevonden. De problemen varieerden van mild tot ernstig, zoals potentieel gevaarlijke dubbelmedicatie of een totaal verlies van overzicht over het medicatiegebruik.

Huisbezoek
De apotheker maakte met de patiënt binnen een week na ontslag een afspraak voor een huisbezoek. De apotheker checkte het actuele medicatie-overzicht en vergeleek dit met de medicatie bij de patiënt thuis. Daarnaast is gekeken naar wijzigingen in het medicatiegebruik bij ontslag, kennis over en gebruik van de medicatie, farmacotherapeutische problemen, logistiek, bewaren van medicatie en praktische problemen. De patiënten noemden het bezoek vanuit de apotheek zinvol. Ze vonden het fijn dat iemand het medicatiegebruik met ze doornam en dat ze vragen konden stellen.

Regionale uitbreiding
De West-Friese apothekerscoöperatie (CAWF) en Apothekers Coöperatie Noord-Kennemerland en Kop van Noord-Holland zijn naar aanleiding van de positieve resultaten met zorgverzekeraar VGZ in gesprek om de huisbezoeken uit te breiden.

Meer informatie
Van dit onderzoek is een eindrapport opgesteld over de aanpak en de resultaten: “De apotheek op huisbezoek na ontslag“.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens