Ga naar de inhoud

Als een vis in het water

Maayke Fluitman

FarmaMagazine | Vraagt de ene vis aan de andere: “Hoe is het water?” Zegt de andere: “Wat is water in hemelsnaam?”

Een simpel grapje dat een complex cultureel fenomeen aankaart: we ervaren de ons omringende wereld als normaal, het is de wereld die we kennen en gaan ervan uit dat ook anderen in die wereld leven. We nemen de eigen cultuur aan voor zo normaal dat we hem niet onderzoeken en ons niet realiseren dat anderen in een andere, voor hen eveneens normale, wereld leven.

De consequentie voor een vis niet te weten wat water is, is niet groot, zolang hij maar in het water blijft. Zich niet bewust van veranderingen en opties, leeft de vis als een vis in het water. Ignorance is bliss, is denk ik zijn tweede levensmoto.

Vraag is: hoe bewust zijn wij ons als zorgprofessionals van onze omgeving? In tegenstelling tot de vissen kunnen wij ons niet onwetend in onze eigen, veilige waterplas bewegen. Niet alleen de patiënt, die van waterplas naar waterplas springt, brengt ons onbewust, maar ook bewust in contact met water uit andere plassen. Maar ook water uit zeeën en oceanen vult langzaam onze plas. We zijn niet langer solisten in de zorg met een duidelijke afgebakend aanbod en verantwoordelijkheid, sterker: externe ontwikkelingen dwingen ons onze professie continue te herijken. Olieplatformen, plastic, dijken en nieuwe waterwegen beïnvloeden de kwaliteit van ons water en wijzigen onze zwemroutes. Ignorance is zeker geen bliss en heeft grotere gevolgen. Of we nu blij zijn met nieuwe waterwegen of niet, feit is dat ze er zijn. Nieuwe wegen en het vermengen van water verplichten ons de eigen wereld te herontdekken en een nieuw evenwicht te vinden.

Gelukkig heeft de evolutie de mens en dus hopelijk ook de zorgprofessional adaptable gemaakt, een cruciale overlevingsvaadigheid. Het omgaan met verandering en inspelen op een veranderende buitenwereld lijkt momenteel een rode draad te zijn binnen de zorg. Willen we voorkomen dat een tsunami ons gaat overspoelen en al het bekende water in onze poel volledig vervangt dan zullen we niet alleen de herkomst van de vloedgolf moeten kennen, maar ook onze eigen water. Als we die niet kennen, kan het water zomaar ineens vervangen zijn en wordt leven als een vis vervangen door meedrijven met de stroom… en zo ver ik weet zwemmen alleen dode vissen met de stroom mee.

Het kennen van de eigen cultuur en omgeving is cruciaal om ons, volgens Darwin’s inzicht, aan te passen aan de veranderingen van deze tijd en daardoor te kunnen (over)leven. Laten we niet het stokje van de vissen overnemen zodat de quote niet zal worden: Fish are the second last to discover the water.

Als zorgprofessional voel me ik toch liever als een vis in het water….

Maayke Fluitman is apotheker en eigenaar van care2create en de SelfCareFactorY.com. Haar focus ligt op het adviseren en ontwikkelen van diensten en producten op het gebied van self care, wellness en healthcare.

Portret (kleur) Marc de Leeuw

Prikkende apothekers

Recent interviewde ik een vaccinerende apotheker. Ik vertelde erover aan mijn moeder, apothekersassistent in ruste. ‘Dat is toch niks, een vaccinerende apotheker?’, was haar reactie. Ze reageerde enigszins verbaasd dat ondergetekende hier inmiddels toch wat andere opvattingen over heeft gekregen.

Portret (kleur) Valérie Meijvis

Opiaten

Ik sta al met de deurknop in mijn hand. In mijn andere hand een doos vol oude medicatie. We hebben zojuist afgesproken om een kortwerkend oxycodonpreparaat om te gaan zetten in een langwerkende variant. Maar dan komt mevrouw overeind uit haar bed. ’Dan wil ik wel 10 mg langwerkend in plaats van 5 mg kortwerkend, anders werkt het echt niet!’ Tja, dat gaat wel een beetje voorbij aan de essentie van afbouwen…

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens