Meteen naar de inhoud

Alliance Healthcare klaar voor groei

Transparantie, samenwerken en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers waarop Alliance Healthcare zich profileert. Deze Nederlandse speler in de farmaceutische zorg en logistieke dienstverlening is onlangs overgenomen door het Amerikaanse AmerisourceBergen. Managing director Kalman Petro: “Door de overname komen gerichte innovaties beschikbaar voor onze klanten en patiënten. Zo kunnen we de logistiek en services naar onze klanten nog verder verbeteren.”

De wijze waarop Alliance Healthcare samenwerkt met haar klanten via de apotheekmerken Alphega en Boots, bedrijfsonderdelen Alloga, Alcura, Stephar en via baxterbedrijf SPITS is echt bijzonder. “Tijdens het gehele traject van pallet tot patiënt werken we nauw samen met onze klanten, zowel intra- als extramuraal maar natuurlijk ook met fabrikanten”, vertelt Kalman Petro, die sinds vier jaar aan het roer van het bedrijf staat. “Want alleen vanuit partnerschap komen we verder in de complexe farmaceutische zorg. Uniek is onze Alphega franchiseraad met daarin apothekers die meedenken en meebeslissen over de strategie van de formule. In diverse focusgroepen bedenken we het beleid én de implementatie in de praktijk, van ICT tot afspraken met zorgverzekeraars. En een speciale commissie met vertegenwoordigers van Alphega evalueert zelfs alle commerciële afspraken. Daarin willen we namelijk helder zijn.”

Kalman Petro, managing director (l) en Bart van der Sangen, commercial director

Helder

De commerciële propositie van Alliance Healthcare heet niet voor niets HELDER. Bart van der Sangen, commercieel directeur: “Er is al jaren een roep naar transparantie in de zorg en naar inzicht in de structuur van kosten en opbrengsten. Wij hebben dit compleet geïntegreerd in onze commerciële proposities. Zo geven wij apotheken, maar ook ziekenhuizen inzicht in wat ze precies betalen voor onze dienstverlening en in wat het oplevert. Dat is belangrijk. Neem alleen al de kostenstructuur van geneesmiddelen. Het traject van inkoopprijs tot vergoedingen door de zorgverzekeraar wordt steeds complexer. Onze klanten hebben het inzicht in dit traject nodig om de beste zorg te kunnen geven en een optimaal rendement te behalen. Wij geven dat inzicht.”

Die keuze voor transparantie en samenwerking past ook in de tijdsgeest, stelt Kalman Petro. “De farmaceutische markt verandert. Belangrijk is om goed te luisteren naar de klant. Wij ontwikkelen ook samen met de apotheker strategische plannen. Neem de digitalisering van de zorg en de ontwikkelingen rondom online verkoop van medicatie. Alliance Healthcare pakt dit op haar eigen manier aan met een geïntegreerd model waarin de fysieke apotheek en de online apotheek vertaald worden naar een omnichannel model. In dit model wordt de zorg vanuit de apotheek optimaal voor de patiënt georganiseerd. De ontwikkeling en uitvoering van deze digitale transitie doen we samen met onze klanten. Dus als een zorgverzekeraar een tender uitschrijft, willen we daar alleen aan meedoen als de verzekeraar bereid is om met ons gezamenlijke omnichannel model te werken. Wat goed is voor apotheker en patiënt, is goed voor Alliance Healthcare. En niet omgekeerd.”

Dat innige verbond is ook zichtbaar tussen de apotheken in eigendom en in franchise. Boots en Alphega werken samen bij de consultvoering aan de patiënt, implementatie van zorgstandaarden en opleiding van de medewerkers. “Keten en franchiseformule gaan heel goed samen. Zo combineren we de logistieke kracht en ervaring met online marketing van Boots met de focus op zorgvernieuwing en ondernemerskracht van Alphega.”

De gloednieuwe Alliance Healthcare Campus in Veghel opent binnenkort haar deuren

Geschiedenis en toekomst

De geschiedenis van Alliance Healthcare in ons land gaat terug tot 1896 toen in Den Bosch Lamers & Indemans werd opgericht. Het bedrijf groeide en later kwamen daar apotheken en verdere dienstverlening bij. In 1972 ging het bedrijf verder onder de naam Interpharm. Na in 2000 overgenomen te zijn door Alliance Healthcare, werden de merken Alphega, Alloga, Boots, Alcura en SPITS geïntroduceerd. Er werken nu bijna 1.800 mensen op 8 locaties.

126 jaar na de oprichting wordt de toekomst opnieuw geschreven. Binnenkort wordt in Veghel de Alliance Healthcare Campus geopend, een nieuw hoofdkantoor en een 26 voetbalvelden groot distributiecentrum van Alloga. Daarnaast wordt in 2024 een tweede DC in Veghel geopend, waar de distributie-activiteiten van Den Bosch en Meppel gecentraliseerd zullen worden. “Door de activiteiten te centraliseren, komen alle activiteiten onder één duurzaam dak, kunnen we gerichter automatiseren en optimaliseren, creëren we ruimte voor groei en flexibiliteit en kunnen we onze services gewoonweg beter en sneller afstemmen op veranderingen in de markt. Met de stap naar één centrale Alliance Healthcare operatie zijn we klaar voor de toekomst”, aldus Kalman.

Zorg in DNA

Alliance Healthcare is met haar partners bezig om steeds meer zorg op maat te leveren. Dat gebeurt al jaren bij Alcura met medische hulpmiddelen en z.g. patient support programma’s. Zorg zit in het DNA van Alliance Healthcare en haar medewerkers, geeft Bart van der Sangen aan. “Er komen steeds meer specialistische producten beschikbaar. De logistiek, het bewaren en het toedienen van medicatie vragen om specialistische kennis. Hoe kunnen we de patiënt thuis helpen in plaats van in het ziekenhuis? Hoe kunnen we samen met de apotheken goed samenwerken met de thuiszorg? Want patiënten zijn vaak thuis beter af dan in het ziekenhuis. Met Alcura hebben wij al veel ervaring met zorg aan huis.”

Groen

Wat de Amerikanen ook extra benadrukken, is aandacht voor maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid. De mens centraal stellen en bewust(er) omgaan met onze (leef)wereld. Alliance Healthcare Nederland is aangesloten bij de Greendeal Zorg. Het nieuwe distributiecentrum van Alloga in Veghel is dan ook zo groen mogelijk. Het pand heeft zonnepanelen op het hele dak. “We zijn straks volledig van het gas, we gaan terug in uitstoot van CO2. Veel van onze bestelwagens worden nu al hybride aangedreven en sommige hebben ter ondersteuning zelfs zonnepanelen.” Het pand in Veghel wordt na de zomer geopend. “Wij zijn klaar voor verdere groei en het nog beter bedienen van onze klanten”, aldus Bart.

Tekst: Niels van Haarlem | Fotografie: Jan Vonk Fotografie (portretfoto) en Artist impression DWP (campus)

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alliance Healthcare

Medicijnen (kleur)

Medicijnvergoeding in 2024: wat staat ons te wachten?

Geneesmiddelen die een patiënt met een recept ophaalt bij een apotheek, worden ook wel extramurale geneesmiddelen genoemd. Als een patiënt een vergoeding vanuit het basispakket wil voor zo’n medicijn, is het belangrijk dat deze is opgenomen in het zogenoemde Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Hieronder vallen ongeveer 400 verschillende groepen geneesmiddelen, met elk een aparte maximale vergoeding.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens