Meteen naar de inhoud

Alles op de schop

Bastiaan_Witvliet_FarmaMagazineNulde, eerste, tweede lijn. Alles gaat op de schop. Waar komt de farmaceutische zorg nu het beste tot zijn recht denk jij, Bas?
Bij de apotheker uiteraard, Niels. Er liggen grote kansen voor de apotheker. De zorgsector wil dat de apotheker zijn vak als zorgprofessional oppakt in plaats van handelshuisje in geneesmiddelen blijven spelen. Maar ja, zolang veel apothekers worden gegijzeld door de financiële goodwill die in zijn winkel zit gebeurt er weinig.
Nog even en de apotheker oude stijl is failliet, bedoel je. Terwijl er kansen genoeg zijn. In dit nummer van FarmaMagazine roept de LHV-voorman dat de apotheker een professional met toegevoegde waarde is. Nou, nou! En dat zeggen huisartsen die toch heel goed zijn in domeindenken.
Precies! Andere zorgverleners hebben de specialistische kennis van de apotheker hard nodig. Ik denk dat apothekers hun kennis beter moeten vermarkten bij collega zorgprofessionals. En zich minder moeten bezighouden met logistiek. Verder liggen er giga kansen voor apothekers die verder durven te kijken. Het vormgeven van een nieuwe nulde lijn bijvoorbeeld.
Tja, voor terugkerende kwaaltjes gaat de patiënt nu iedere keer naar de huisarts. Lekker doelmatig! Is een diagnose eenmaal gesteld dan kan voor eenvoudige en terugkerende kwalen de patiënt beter direct naar de apotheker.
Dat bedoel ik. Ik las laatste een artikel in The Times, ‘Pharmacists hold key to survival of NHS, health leaders claim.’ Echt een thema in Groot-Brittannië. Zouden we in Nederland ook eens moeten onderzoeken. Of de hele opkomst van de farmacogenetica. Lijkt mij een mooie kans.
Mooi verhaal, Bas. Dus het komt allemaal goed met de onmisbare rol van apotheker als zorgprofessional. Maar op hetzelfde moment komt marktleider Mediq met het bericht dat Supermarkt Marc wordt opgevolgd door een Bandenspecialist Arthur. Goed signaal aan de zorgsector dat Mediq de apotheker heel serieus neemt.
Geef die man een kans. Hopelijk zit hij niet vast aan oude denkpatronen en gaat ook hij op zoek naar nieuwe modellen in de farmacie.

 

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur
Niels van Haarlem, redacteur

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Farmacotherapeutische zorgen

Niemand zal het gemist hebben: in de eerste maanden van het jaar trokken meerdere artsen, apothekers en andere zorgverleners aan de bel over toenemende medicijntekorten. Vrijwel tegelijkertijd sloot een Nederlandse generieke medicijnfabriek – bijna – haar deuren. De gevolgen van een eventueel faillissement voor patiënten zullen we gelukkig nooit weten.

Droge ogen

‘Heeft u misschien iets tegen droge ogen?’ Ik werp een blik op de medicatielijst: laag gedoseerd amitriptyline, dat zou weleens de boosdoener kunnen zijn. Van zenuwpijn in de benen heeft meneer al jaren geen last meer, dus het besluit om af te bouwen is snel gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens