Meteen naar de inhoud

AllergieSupport, online én offline patiëntondersteuning bij allergie

Allergische aandoeningen vormen steeds meer een wereldwijd ge­zond­heidsprobleem. Het is één van de meest voorkomende chronische ziekten en het aantal mensen dat hier last van heeft groeit zeer snel, met name bij kinderen is die groei zichtbaar. De impact die allergie heeft wordt vaak onderschat. Het is een groot misverstand dat het gewoon een vervelende aandoening is. Allergie is namelijk méér dan lastig.De kwaliteit van het leven wordt negatief beïnvloed door klachten van allergie. Er zijn mensen die maandenlang rondlopen met neus- en oogklachten. En dan is er nog de inbreuk van de allergie op slaap, werk, thuissituatie en het sociale leven.

ALK is de producent van GRAZAX® en Oralgen®. GRAZAX® is een specifieke immunotherapie in de vorm van een snelsmeltende tablet. De tablet bevat een allergeenextract van graspollen. Oralgen® is immunotherapie in druppelvorm voor de behandeling van inhalatieallergie. Het werkzame bestanddeel bestaat uit gezuiverde allergenen van o.a. pollen, huisstofmijten of dierlijke epithelia.Een behandeling met immunotherapie beoogt de onderliggende oorzaak van de allergie aan te pakken. Door  de toediening gedurende langere tijd van een bepaalde hoeveelheid van de stof waar u allergisch voor bent (allergeen), kan uw immuunsysteem (lichamelijk afweersysteem) gewend raken aan deze stof. Uw immuunsysteem kan op den duur minder of niet meer reageren op het allergeen waardoor u ook minder of geen last meer kunt hebben van uw allergieklachten. Een behandeling met immunotherapie duurt zo’n 3 tot 5 jaar. Om de patienten van GRAZAX® en Oralgen® hierin te ondersteunen heeft ALK AllergieSupport ontwikkeld.

Goede voorlichting
De geneesmiddelen zijn beide ontwikkeld in een gebruiksvriendelijke toedieningsvorm geschikt om thuis te gebruiken. Dit betekent niet dat de patiënt geen extra ondersteuning kan gebruiken ter bevordering van de therapietrouw. Martine van Hagen, product manager bij ALK: “Dat klopt, als voorbeeld neem ik GRAZAX®. Daarin zitten de allergenen waar de patiënt allergisch voor is. De patiënt zal dus in eerste instantie veelal de symptomen van de allergie krijgen. Vooral jeuk in de mond komt veel voor, maar dat verdwijnt meestal snel. Het is belangrijk dat de patiënt begrijpt dat in het begin de symptomen kunnen optreden door het gebruik van GRAZAX®. Goede voorlichting door de huisarts en door de apotheek is noodzakelijk. Daar komt dus nu AllergieSupport bij. Voor de patiënt is het het beste wanneer het eerste tabletje bij de huisarts ingenomen wordt, zodat deze kan zien hoe sterk de reactie is en uit kan leggen wat er aan de hand is. Gebeurt dat namelijk niet, dan is de kans groot dat de patiënt voortijdig stopt met de medicatie. Bij meer dan de helft van de patiënten zijn de bijwerkingen na de eerste week al verdwenen.”

Het eerste behandeljaar
Om het optimale effect uit de behandeling te halen, is het dus belangrijk dat patiënten over voldoende informatie beschikken. Via AllergieSupport krijgt men naast de voorlichting van de huisarts en apotheek aanvullende informatie over hoe immunotherapie de kwaliteit van leven kan verbeteren en biedt het programma ondersteuning gedurende het eerste behandeljaar.

Op de website www.allergiesupport.nl vinden bezoekers algemene informatie over allergie. Onder andere een beschrijving van wat allergie is, hoe de diagnose kan worden gesteld, de verschillende soorten allergieën en de behandelmethodes. Na aanmelding via de site of via een aanmeldkaart die de patiënt
krijgt van de huisarts of apotheek kan de bezoeker inloggen om toegang te krijgen tot het gedeelte met specifieke informatie over Grazax® en Oralgen®. Daarnaast ondersteunt AllergieSupport het eerste jaar met een welkomstinformatiepakket, nieuwsbrieven die de patiënt thuis ontvangt, emailnieuwsbrieven en een sms service. De sms service is een herinneringsservice voor het ophalen van herhaalrecepten. De patiënt ontvangt één week voordat zijn medicatie op is een herinnerings-sms dat het tijd is om een nieuw recept bij de arts of apotheek op te halen. AllergieSupport voldoet aan de vigerende regelgeving zoals de CGR regelgeving en de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

ALK beoogt op deze wijze en in samenwerking met huisarts en apotheker met AllergieSupport een goede ondersteuning te bieden aan u en uw patiënt met allergie en daarmee een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de therapietrouw.  Zo kan de patiënt optimaal de effecten van een immunotherapiebehandeling ervaren.

Wanneer u de komende maanden een eerste uitgifte doet voor GRAZAX® of Oralgen® medicatie dan kunt u de patiëntenattenderen op het AllergieSupport programma of vraag een display met aanmeldkaarten aan voor op de balie! Via telefoonnummer: 036 539 78 40.

Kijk voor meer informatie op:
www.allergiesupport.nl
www.alk.net/nl

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens