Meteen naar de inhoud

Afspraken over verantwoord wisselen medicijnen

Het regelmatig wisselen van medicijnen heeft de afgelopen jaren geleid tot zeer veel klachten en vragen van patiënten. Recent is daarom de leidraad ‘verantwoord wisselen van medicijnen’ opgesteld. Daarin staan nieuwe werkafspraken met betrekking tot het verantwoord wisselen van medicijnen in de dagelijkse praktijk.

De leidraad ‘verantwoord wisselen van medicijnen’ is overigens geen ‘werkwijze’ die in detail alles beschrijft. Het biedt eerder een praktisch handvat voor voorschrijver, apotheker en zorgverzekeraar hoe die in de praktijk komen tot een verantwoorde wisseling van een medicijn naar een ander medicijn met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon.

Stoplicht-kleuren
De afspraken moeten begeleiding van patiënten bij het wisselen van medicijnen borgen. Daarbij wordt ook het onbeperkt wisselen van medicijnen tegengegaan. De wisselingen die wel mogelijk zijn, moeten goed worden begeleid. Medicijnen worden daartoe ingedeeld in drie categorieën: namelijk niet-wisselen (= rood), wisselen onder strikte voorwaarden (= oranje) en wisselen is mogelijk (maar ook hier onder enkele voorwaarden) (= groen).  

Veilig medicijngebruik
Patiëntenfederatie Nederland, KNMP, NHG, LHV, FMS, en Zorgverzekeraars Nederland zijn deze gezamenlijk werkafspraken overeengekomen. De nieuwe afspraken moeten een einde maken aan de onduidelijkheid. En ze moeten leiden tot veilig, doeltreffend en betaalbaar medicijngebruik.
De komende tijd worden de afspraken uitgewerkt in de praktijk. Daarnaast gaan betrokken partijen een gezamenlijke monitorings- en evaluatiestructuur inrichten om de effecten van de werkafspraken te monitoren, en indien nodig bij te sturen.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens