Meteen naar de inhoud

Aanbevelingen voor samenwerking rondom kwetsbare ouderen

De huisarts, praktijkondersteuner en wijkverpleegkundige vormen het kernteam in de zorg voor kwetsbare ouderen. Goede samenwerking leidt tot betere zorg, tevreden ouderen en mantelzorgers en tot meer werkplezier bij zorgverleners. Vaak verloopt die samenwerking goed. Maar vooral de samenwerking tussen de eerste lijn en de thuiszorgorganisatie is nog een aandachtspunt. Een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bevat een aantal praktische aanbevelingen ter optimalisering.

Om goede samenwerking tussen de huisarts en de wijkverpleging te realiseren, zijn op lokaal niveau de huisartsen, praktijkondersteuners en wijkverpleegkundigen aan zet. Zij kunnen dit echter niet alleen en hebben duidelijke afspraken, tijd en voldoende financiering nodig. Daarvoor is regionaal de inzet nodig van zorgkoepels en zorgverzekeraars en op landelijk niveau van beleidsmakers.

Onderzoek in vier gemeenten
De IGJ deed onderzoek naar de zorg aan kwetsbare thuiswonende ouderen in vier plaatsen: Best, Oud-Beijerland, Den Haag (Bouwlust en Vrederust) en Utrecht (Overvecht). Inspecteurs gingen op bezoek bij kwetsbare ouderen hun belangrijkste mantelzorger om te vernemen hoe zij de zorg en de samenwerking ervaren. Daarnaast toetsten de inspecteurs dossiers van kwetsbare ouderen bij de wijkverpleging en de huisarts en spraken met meer dan 100 wijkverpleegkundigen, huisartsen, praktijkondersteuners, verzorgenden en managers van de thuiszorg.

Grote verschillen
De conclusie zal niemand verbazen. Die luidt dat er grote verschillen zijn in de samenwerking tussen de huisarts, de praktijkondersteuner en de wijkverpleegkundige bij de zorg voor kwetsbare ouderen. In alle werkgebieden is er sprake van grote betrokkenheid en inspanningen bij de zorg voor kwetsbare ouderen met complexe somatische problemen en/of dementie. De inspectie ziet ook goede voorbeelden van samenwerking in het kernteam. Daar ligt het dus niet aan. Helaas weten niet overal de huisarts, de praktijkondersteuner en de wijkverpleegkundige elkaar te vinden en werken zij goed samen. Met name in werkgebieden waar de zorgvraag complex is en het zorgnetwerk onoverzichtelijk, komt samenwerking niet altijd tot stand.

Goede voorbeelden
De titel van het rapport is, met een helaas negatieve insteek, in ieder geval veelzeggend: ‘Grote verschillen in samenwerking huisarts en wijkverpleging; kwetsbare ouderen krijgen niet overal goede zorg thuis.’ Neem deze uitspraak als zorgprofessionals niet voor kennisgeving aan, maar léés het rapport ook. Er staan praktische tips in om de samenwerking in het eigen werkgebied en op regionaal niveau te kunnen verbeteren. Daarnaast bevat het een aantal goede voorbeelden van samenwerking die heel verhelderend kunnen zijn voor de eigen situatie. 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens