Meteen naar de inhoud

Ervaringenplatform met internationale ambities

Uit een recent onderzoek (aug 2012) van het Nederlandse NIVEL blijkt het internet een belangrijke bron voor mensen die op zoek zijn naar informatie over gezondheid en zorg. Ongeveer 60% wil meer te weten komen over ervaringen van andere mensen in dezelfde situatie. Het onafhankelijke platform mijnmedicijn.nl sluit daar naadloos bij aan. Wendela Wessels is oprichtster van deze website, zij constateerde dat er al veel informatie over gezondheid en zorg te vinden was op internet, maar dat informatie over de werking van medicijnen enorm achter bleef. “Interesse naar meningen van anderen op het internet is al algemeen geaccepteerd in verschillende branches, denk bijvoorbeeld aan gebruikers van huishoudelijke producten of hotelaccommodatie. Maar de patiënt centraal plaatsen in de discussie over zijn medicijnen en inspraak geven over de behandelingsmogelijkheden, is nog onderbelicht.”

Wendela Wessels heeft in het verleden een apotheek beheerd en wat haar toen opviel was dat de patiënt in de apotheek informatie krijgt vanuit een zorgverlenersperspectief. Maar daarnaast wil de patiënt antwoord op een heel ander type vragen en is hij op zoek naar praktische informatie die direct op hem van toepassing is. De algemene informatie van de apotheker en bijlsluiter is in veel gevallen niet voldoende. Wendela Wessels: “MijnMedicijn.nl geeft een beeld van onder andere de algehele tevredenheid, de effectiviteit en de bijwerkingen van een bepaald middel in een groep medicijnen. Zo kunnen patiënten elkaar steunen in het gebruik van medicijnen en in een eventuele zoektocht naar een (alternatief) medicijn. Daarnaast geeft het een reëel verwachtingsspartroon rondom hun medicijngebruik.”

Bijwerkingen
Google is voor het platform heel belangrijk, want de meeste bezoekers komen in veel gevallen binnen via een zoekresultaat op een bepaalde medicijnnaam. Op de website vinden ze dan een onderverdeling tussen ‘ervaringen per medicijn’ en ‘ervaringen per categorie’ “Bezoekers kunnen door in te loggen zelf een mening geven of reageren op een mening van een ander”, aldus Wessels. “Een nieuwe mening of reactie komt in een vrijgiftenproces terecht, onder verantwoordelijkheid van een apotheker. Daar controleren we op technische en op inhoudelijke parameters. Een technische parameter is bijvoorbeeld dat één ontevreden patiënt niet tien keer zijn mening uit. Dat is nu eenmaal niet heel zinvol. Een inhoudelijke parameters is bijvoorbeeld dat er geen mensen worden zwartgemaakt of bijzondere verhalen worden geschreven. Inhoudelijk moet het gaan over iemands medicijngebruik en zijn of haar ervaringen daarmee. Als het daar niet aan voldoet dan komt het niet door het controleproces heen. Mocht een bezoeker aangeven dat hij ernstige bijwerkingen heeft naar aanleiding van het gebruik van een bepaald medicijn dan wordt iemand uitgenodigd via de mail om dit aan te melden bij het Lareb. Wij nemen de meldingen zelf in ontvangst en sturen dit door naar Lareb, deze samenwerking loopt inmiddels al 2,5 jaar.”

Internationale uitrol
Wessels denkt dat het risico op onjuiste adviezen tussen patiënten zeer laag is. “We merken dat bezoekers prima begrijpen wat de bedoeling is van de website en daarom een goede toepasbare uitleg geven van hun situatie, zodat anderen daar wat mee kunnen. We zien uiteindelijk dat dit resulteert in een mooi evenwicht in positieve, negatieve en praktische ervaringen.” Hoe meer meningen over een medicijn verschijnen, hoe betrouwbaarder en relevanter de gemiddelde beoordeling is. Inmiddels heeft de site een half miljoen bezoekers per maand en een ervaringsdatabase van meer dan 32.000 ervaringen. Niet alleen uit Nederland, maar het platform is inmiddels ook actief in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en België. De ambities voor een wereldwijde uitrol liggen in het vizier. “Ja, het moet een internationaal platform worden, dus niet alleen Europees. Daarbij kun je denken aan landen waar Google heel groot en actief is, bijvoorbeeld Noord-Amerika of Brazilië.”

Analyses
Sinds een half jaar is de database groot genoeg om daar relevante informatie uit te halen die bruikbaar is in de zorgmarkt. “Alle gegevens worden door ons geanalyseerd en gekoppeld, bijvoorbeeld aan de gebruikte doseringen.” Wessels geeft een voorbeeld: “Uit onze analyse blijkt dat er een verschil bestaat in effectiviteit en tevredenheid tussen paroxetine doseringen van 20 en 30 milligram, waarbij geldt; hoe lager de dosering hoe effectiever het medicijn. We krijgen steeds vaker te maken met specifieke vraagstukken uit de markt, want de mogelijkheden daarvoor zijn inmiddels heel divers.”

De data uit mijnmedicijn.nl kan verschillende facetten van medicijngebruik in kaart  brengen:
• Medicijnen vergelijken op het gebied van effectiviteit, bijwerkingen en tevredenheid met betrekking tot  leeftijdsgroepen en geslacht.

• De patiënt, zorgverzekeraar of behandelaar van betere en relevante informatie voorzien.

• Feedback krijgen over soort, aard een frequentie van bijwerkingen.

• Feedback krijgen wat betreft gebruikte indicaties voor een medicijn. Worden de juiste gebruikers voor een medicijn bereikt?

• Detecteren van bijwerkingen die niet op de bijsluiter vermeld zijn. Zijn er bijwerkingen, die beter gecommuniceerd moeten worden?

• Gebruikte doseringen door patiënten volgen.

• Mogelijke verbeteringen in verpakkingen of bijsluiters introduceren.

• Vroeg problemen of beeldvorming bij de consument detecteren, waardoor er snel gereageerd kan worden.

• Geografische ervaringsverschillen in kaart brengen.

• Mogelijkheid om specifieke vragen of onderzoek toe te voegen binnen een bepaalde categorie van medicijnen.

Meer info:
www.mijnmedicijn.nl

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens