Meteen naar de inhoud

Wijnen | Hout of geen hout?

Wat bedoel je, hout of geen hout? Wijn wordt toch gemaakt van druiven? Ja, dat klopt, maar sinds jaar en dag worden ze ‘opgevoed’ op houten vaten.

Al is daar de laatste jaren veel in veranderd. Voorheen werden houten wijnvaten vooral gebruikt vanuit praktisch oogpunt. Er was geen alternatief en het was nog altijd beter dan de oud-Griekse uitvinding, de Amfora: een poreus pottenbakkerswerkje met veel te grote oren en zonder een fatsoenlijke voet. Tegenwoordig is het gebruik van een houten vat een smaakmaker geworden: een hulpmiddel wat er voor zorgt dat alle druivenrassen naar Chardonnay gaan smaken. Het is eigenlijk een modeverschijnsel. “Als de wijn geen hout had gehad…” horen we wel eens. Men vindt de wijn dan vaak zo flauw, zo zuur of zo smakeloos.

De opkomst van de nieuwe wijnlanden deed op deze manier enige jaren geleden zijn intrede. Hier zijn we, wij hebben dikke wijn voor weinig geld! Maar die ‘nieuwe wijn’ wordt wel gemaakt op manieren die wat mij betreft het daglicht niet kunnen verdragen. Wijn maken lijkt wel een cursus theezetten voor beginners te zijn geworden. Grote RVS-tanks waarin letterlijk linnen zakken met houtsnippers gehangen worden, ‘om smaak te geven’. Dat klopt, hiermee wordt smaak ‘gegeven’. Maar tegelijkertijd het evenwicht van de wijn volledig verstoord! Goede basiswijn bepaalt zelf wel in welke mate zij de smaken van het hout wil opnemen, hoe dorstig zij is en op welke manier het fruit versus de zuren, geharmonieerd (met een beetje) hout zich het beste presenteert. Als je wijn deze smaak dan toch mee wilt geven kies dan voor een goed vervaardigd Bordelaise-vat van 225 liter. Gemaakt van het beste Franse Allier- eiken. Light tot medium getoast, is en blijft hout een ondersteuning van de wijn, ruggengraat maar geen smaakmaker. Daarnaast moet de basiswijn over voldoende kwaliteit beschikken om het gebruik van hout überhaupt aan te kunnen. Een bekend wijnmaker uit de Bourgogne (Jean-Marie Guffens) zei ooit tegen mij: “A wine can never be overwooded, it only can be underwined”.
Een goed bewaarde Franse traditie is nog altijd: geen hout! We komen dit als mooiste voorbeeld tegen bij de ‘Oesterwijn’ van Frankrijk: Chablis. Dit is hét schoolvoorbeeld van een Chardonnay die lekker kan zijn zonder op een houten vat te hebben gelegen. Deze wijn kenmerkt zich door zijn frisheid, soms zelfs knisperend. Maar tegelijkertijd heeft de wijn een stevige fruitstructuur met zelfs wat eigen vettigheid. Deze combinatie gevoed door de mineraliteit van de bijzondere bodem (Kimmeridge) maakt dat deze wijn zich perfect laat vergezellen met rauwe oesters en andere zaligheden uit de zee.
Hout of geen hout? Het is een keuze.

Aanbieding
Om dit verhaal in praktijk te kunnen brengen stel ik u deze Chablis 1er Cru voor. Domaine Defaix is al vijf generaties lang een begrip. Deze wijn wordt gemaakt van uitsluitend Chardonnay-druiven, verbouwd op Zuid-Oostelijk gelegen wijngaarden. De wijn vergist op RVS tanks en wordt voor 15% opgevoed in houten vaten. Deze wijn kenmerkt zich door frisheid en mineraliteit, verfijnd fruit en mondvullend met een heerlijke afdronk.

DOMAINE DEFAIX – FARMAMAGAZINE PRIJS € 21,95
FarmaMagazine geeft u de mogelijkheid om de Domaine Defaix via de website te bestellen. De wijn wordt in een doos bij u thuis afgeleverd.

 

Dit is een artikel uit FarmaMagazine nr. 3 2012
Tekst: Samme Staal en Jens vergouwen

Iedere editie nemen de jonge gepassioneerde vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen van Wijnkoperij De Gouden Ton in ‘s-Hertogenbosch u mee in de wereld van de wijn. Deze tweede editie klom Jens Vergouwen in de pen. U kunt onze vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen ook bezoeken in hun winkel; De Gouden Ton, Hinthamerstraat 102 in ’s-Hertogenbosch.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens